Космическият телескоп TESS, изведен в орбита през месец април тази година, изпрати

...
Космическият телескоп TESS, изведен в орбита през месец април тази година, изпрати
Коментари Харесай

Телескопът TESS за търсене на екзопланети изпрати първата си снимка

Космическият телескоп TESS, изведен в орбита през месец април тази година, изпрати на Земята първата си тестова фотография, направена с една от неговите четири камери.
На фотографията, публикувана в уеб страницата на NASA, се виждат  над 200 000 звезди .



TESS се смята за частична подмяна на телескопа Кеплер, на който му останаха няколко месеца работа, тъй като свърши горивото за маневриране. TESS ще трансформира зоната си на наблюдаване на всеки 27 дни. A след две години благодарение на неговите фотоси ще може да се направи карта, покриваща 85% от небесната сфера.

Първата фотография на TESS е направена с експонация от две секунди, като телескопът е ориентиран към съзвездието Центавър. В горната дяна част на фотографията се вижда краят на мъглявината „ Въглищен чувал “. А долу леко вляво напълно отчетливо се вижда ярката звезда Хадар – единадесетата по бляскавост звезда на нощното небе. NASA акцентира, че това е тестова фотография. Първото висококачествено изображение от TESS ще бъде оповестено през месец юни тази година.

След като TESS открие претендентите за екзопланети, те ще се учат благодарение на наземните телескопи и изследват от галактическия телескоп Джеймс Уеб, който би трябвало да размени Хъбъл. Джеймс Уеб би трябвало да бъде изведен в орбита напролет на 2020 година.

 

kaldata.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР